Så många kWh drar dina elprodukter

Vad kostar det egentligen?

Så räknar du ut energiåtgången

För att förstå var det är meningsfullt att spara in gäller det att ha koll på hur mycket energi dina elapparater gör åt. För att räkna ut detta måste vi först lära oss lite mer om hur effekt och förbrukning fungerar.

Annons:

På i stort sett alla elapparater vi använder i våra hem står det angett vilken effekt apparaten har, denna effekt mäts i enheten Watt (efter den kända uppfinnaren James Watt). När du väl har hittat vilken effekt din apparat har är det dags att räkna ut hur mycket energi det krävs för att driva apparaten. För att räkna ut hur mycket energi det går åt behöver vi multiplicera effekten med hur lång tid apparaten används.

En bild på en miniräknare

Man kan ange tiden i sekunder, minuter, timmar eller vilken annan enhet på tid man vill, men för att göra det enklare för sig när man sedan ska räkna ut kostnaden är det bra att använda timmar, då priser på el oftast uttrycks i kWh, där h betyder just timme.

Nedanstående formel används för att räkna ut energin som går åt, där E är energin i kWh, P är effekten i W och t är tiden i timmar:

En formel

Exempel: vi har en hårtork som har angivet att den drar 1 200 W och denna använder vi i 10 minuter. Det betyder att vi har 1 200 W x 0,167h ≈ 200 Wh. Då elen vi köper alltså mäts i kWh behöver vi sedan göra om denna siffra till kWh och detta gör man genom att dela resultatet med 1 000 (k betyder kilo som betyder 1 000). Då får vi 200 Wh / 1 000 = 0,2 kWh.

Vill du spara lite tid kan du använda vår kalkylator som automatiskt räknar ut energiåtgången och vad det skulle kosta med dagens snittpris.