Så maximerar du din besparing med timpris

Använd elen smart och spara pengar

Att bara gå över till timpris utan att göra ändringar i sitt elanvändande kommer för de flesta inte leda till någon större besparing, då det med timpris gäller att optimera sin elanvändning och använda lite el när priset är dyrt för att sedan passa på att använda mer el när priset är billigare.

Annons:

Historiskt har man kunnat säga att man ska undvika att använda el mellan 07-09 på morgonen och 17-20 på kvällen då det brukar vara som dyrast i dessa intervaller. Den senaste tiden har man sett att det här mönstret inte har varit lika tydligt och då måste man som elanvändare vara lite mer aktiv i att ta reda på hur och när man ska förbruka sin el för att uppnå maximal besparing.

Både traditionella elleverantörer och lite nyare uppstickare erbjuder timprisabonnemang, men den största skillnaden mellan de nya och gamla aktörerna är att leverantörer som Tibber eller Greenely koncentrerar mycket av sitt erbjudande på att de har appar till din smartphone som gör det enkelt för dig som elanvändare att snabbt se hur dagens timpris ser ut och man får på olika sätt visuell hjälp med att snabbt se om timpriset just nu är högt eller lågt.

Så mycket kan man spara

Alla hushåll har lite olika förutsättningar för att kunna spara pengar på timpris och bäst förutsättningar har hushåll boende i radhus/villa med elbil och uppvärmning med någon from av värmepump. Under vintermånaderna uppskattas värme och varmvatten stå för 75% av elkostnaderna för en genomsnittlig villaägare.

En spargris

Att ge en exakt siffra på hur mycket man kan spara är i stort sett omöjligt eftersom det är så många olika parametrar som spelar in, men det man behöver göra är att se till att t.ex. elbilen laddas på natten när det oftast är som billigast och om man har en modernare värmepump kan det finnas möjlighet att styra hur denna används baserat på elpriset.

Kommer jag aldrig kunna torktumla igen?

En vanlig missuppfattning är att man behöver minska sin elkonsumtion för att få ett billigare elräkning och har man inte timpris är det enda sättet eftersom varje kWh kostar lika mycket oberoende när du använder den, men med timpris öppnar helt andra möjligheter upp sig. Om du håller dig till att torktumla under tider med lågt timpris kan du fortsätta torktumla och ändå spara pengar, men det kräver lite mer planering och en större medvetenhet om elpriset.